Hospodárstvo mesta Prešov bude v roku 2004 disponovať vyrovnaným rozpočtom

26.11.2003 Prešov

Hospodárstvo mesta Prešov bude mať na rok 2004 podľa 24. novembra schváleného rozpočtu výdavky vo výške 1 miliarda 93 miliónov 393 tisíc Sk. Na rovnakej úrovni budú aj príjmy mesta vrátane dlhodobého úveru v sume 74, 9 milióna Sk.

Podľa schváleného uznesenia rozpočet pokrýva základné bežné a kapitálové potreby mesta a vytvára podmienky na plnenie funkcií samosprávy.
Poslanec Jozef Kužma pochválil predložený návrh za dobrú filozofiu z toho hľadiska, že je vyrovnaný.
Predkladateľka návrhu vedúca odboru finančného a plánovacieho odboru Mestského úradu v Prešove Mária Nováková uviedla, že sa v porovnaní so stavom v roku 2003 počíta s miernym nárastom príjmov z podielových daní fyzických osôb. Rovnako má vzrásť príjem z dane z nehnuteľnosti právnických osôb, konkrétne sa zvyšuje sadzba za stavby na administratívne, skladovacie účely a na ostatnú podnikateľskú a zárobkovú činnosť (zo 16 Sk na 20 Sk za meter štvorcový). Zvýši sa tak daňové zaťaženie podnikateľských subjektov a dostane sa na úroveň v iných porovnateľných krajských mestách SR.
Poslanec Juraj Hurný v diskusii k návrhu nastolil požiadavku vykonať personálny audit na mestskom úrade. Podľa jeho názoru je neprimerané, že pre 195 zamestnancov je určených v mzdách vyše 39, 2 milióna Sk. Náklady na krytie realizácie auditu navrhol riešiť presunom 750 tisíc Sk, ktoré sú naplánované na kúpu nového auta pre primátora mesta Milana Benča. Ten v reakcii uviedol, že „ auto nepotrebujem„ , do Bratislavy môže chodiť vlakom a v meste si vziať taxík. Argumentoval tiež tým, že naposledy sa nové auto pre potreby prešovskej samosprávy kupovalo pred štyrmi rokmi. Požiadavka na personálny audit sa do uznesenie nedostala, primátor však dal slovo, že v januári 2004 vypíše výberové konanie na realizátora personálneho auditu.
Prešovskí poslanci schválili tiež správu o plnení rozpočtu hospodárstva mesta za tri štvrťroky 2003. Príjmová časť bola splnená na 74, 9 percenta, čo predstavovalo čiastku bezmála 795 miliónov Sk. Jedinou slabšie plnenou položkou bola daň z príjmu právnických osôb. Vyzbieraná suma vyše 16, 8 milióna Sk bola o vyše 2, 9 milióna Sk nižšia ako na konci septembra 2002. Výdavky činili 725, 7 milióna Sk, čo bolo 68, 4 percenta zo stanoveného ročného rozpočtu. Po schválenej úprave činí rozpočet mesta Prešov na tento rok 1 miliardu 88 miliónov 483 tisíc Sk tak vo výdavkovej, ako aj príjmovej časti.

(jj)
 

Vyberte región

mark